Blog

Vlerat e Makës (Maca)

by in Blogu 04/03/2015

Maca

Disa fjale me shume per shtesen ushqimore Maka (Maca)

Maka ose Ginsegu Peruvian eshte nje bime me temperament te forte, qe rritet ne Andet Peruviane ne temperatura poshte zeros, si dhe ne ekspozim te forte ndaj diellit. Eshte perdorur nga popullsia andine per vlerat e saj ushqyese dhe energjitike qe ne kohet e lashta. Nga Maka perdoret rrenja, e ngjashme ne paraqitje me rrepen.

Vlerat e Makes

Rrenja e Makes mund te konsiderohet nje ushqim komplet sepse permban praktikisht te gjithe elementet ushqyes me te rendesishem per organizmin. E pasur me aminoacide esenciale, kripera minerale, vitamina, karbohidrate, acide yndyrore dhe fibra, kjo bime ka fuqi forcuese dhe energjizuese dhe ndihmon ne pergjigjen ndaj stresit dhe lodhjes,ne sforcimet maksimale, depresionin si dhe kur personat zhvillojne nje aktivitet intelektual intensiv. Per me shume permbajtja me sterole ben qe rrenja e Makes te perfaqesoje nje alternative natyrale per ata qe frekuentojne palestren duke shtuar forcen dhe masen muskulare.
Nuk permban substanca stimuluese si kafeina, por me vlerat qe ka i jep perfitime sistemit nervor duke rritur kapacitetin e perqendrimit dhe kujteses.

Kocka dhe simptomat e gripit

Kalciumi dhe kriperat minerale qe permbahen ne rrenjen e Makes jane te afta te rrisin dendesine kockore per kete arsye Maka keshillohet ne raste osteoporoze, anemie (per aftesine qe ka ne rritjen e nivelit te hemoglobines), per te forcuar sistemin imunitar per te luftuar gjithe shenjat e gripit si temperature, kolle dhe te ftohur.

Permbajtja e steroleve dhe alkaloideve i japin nje ekuilibrim gjithe sistemit hormonal, duke favorizuar fertilitetin mashkullor dhe femeror. Maka per me shume redukton dhe stabilizon simptomat e cilklit menstrual.
Rekomandohet gjithsesi ne rastin e patologjive te renda, per marrjen e saj, konsulta me mjekun perkates.

Ku dhe si mund te perdoret?

Kualiteti me i mire i Makes ne treg eshte Maka biologjike e thare ne diell dhe e bluar me dore, per te ruajtur vitalitetin dhe strukturen e saj ushqyese.

Ky pluhur biologjik mund te perzihet me uje te nxehte apo te ftohte, te shtohet ne lengjet e frutave dhe perimeve ne dozen nje luge e vogel kafeje, qumeshtit vegjetal si te sojes tersheres bajames ose te integrohet si perberes ne embelsira te ndryshme.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *