Blog

Pekmezi dhe Vlerat e tij

by in Blogu, Produkte 06/02/2016

Pekmezi, nje shurup si melasa, merret pas kondensimit te lengut nga mushti i frutave, kryesisht rrushi.
Lengu i rrushit zihet, derisa behet i trashe dhe ne forme shurupi. Kestirma me pas perdoret per te hequr aciditetin.
Pekmezi, i pasur ne hekur, kalcium dhe potasium eshte shume i perhapur ne shtepite turke apo greke. Tradicionalisht i eshte dhene njerezve me shendet te dobet.
Meqenese sheqeri i thjeshte qe pekmezi permban absorbohet direkt ne gjak pa pasur nevoje te tretet, ai furnizon dukshem trupin me energji.
Per mungesa hekuri apo per perthithje jo te mire te tij, rekomandohet konsumi i pekmezit per te rritur gjithashtu sasine e gjakut ne trup. Pekmezi eshte gjithashtu i pasur me kalcium qe ndihmon ne zhvillimin e kockave te forta dhe potasium, esencial per balancen e ujit ne trup dhe per te rregulluar tensionin.
Nje kombinim i shkelqyer per mengjesin do ishte krem suzami ose sic quhet ndryshe tahin, i perzier me pekmez.
Duke perzier pekmez me krem suzami krijohet nje burim i pasur proteina, qe mbeshtet ne menyre direkte zhvillimin e kockave dhe rrit sasine e gjakut. I keshillueshem per femije, te rinj, gra shtatzena, nena qe ushqejne me gji dhe njerez qe punojne me ritme te veshtira. Personat qe kane probleme me diarene, mund ta kompesojne humbjen e lengjeve te trupit duke konsumuar pekmez me pak uje dhe kripe.
Mund te perdoret dhe per te lyer krepat e mengjesit apo waffles.
Jo i rekomanduar per diabetiket.

Pekmezin, melasen dhe tahinin mund ti gjeni tashme ne formen e tyre organike prane Edesia!!

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *