Farat e Lulekuqes
Farat e lulekuqes, jo vetem te mira por dhe te shendetshme.
Farat e lulekuqes jane nje burim cilesor antioksidantesh dhe acidesh oleik dhe linoleik, qe ndihmojne ne rritjen e kolesterolit te mire, ne organizmin tone.
Pjesa e jashtme e farave te lulekuqes eshte nje burim shume i mire fibrash vegjetale te nevojshme per organizmin. 100 gr fara lulekuqesh, permbajne rreth 19.5 grame fibra, qe i korrespondojne 51% te dozes se rekomanduar ditore. Behet fjale sidomos per fibra qe jane ne gjendje te thithin ujin pergjate sistemit te tretjes, duke e bere ate te funksionoje ne menyre me te rregullt.
Farat e lulekuqes permbajne gjithashtu vitamina te grupit B, nivele te mira te kriperave minerale sidomos hekur, kalcium, magnez.
Pervec perberjes se larte te kalciumit dhe vitamines E, ato permenden sepse kane nje efekt qetesues te bute mbi sistemin nervor, si ndihme natyrale kunder ankthit dhe stresit.
Farat e lulekuqes perdoren mbi te gjitha, si element shtues dhe dekorativ ne pergatitjen e bukes, krekersave, tortave dhe biskotave. Jane nga perberesit tipike qe perdoren shpesh tek strudeli, sikurse dhe ne receta te tjera te embla dhe te kripura.
Mos harroni te shtoni farat e lulekuqes ne mueslit e mengjesit ose zemer, ne lengjet e frutave etj, duke i pasuruar keshtu dukshem ato.
Jane shume te mira per tu shtuar dhe ne cous cous, boulgur ose sallata orizi. Farat jane shume te perdorura ne kuzhine per te plotesuar dhe prodhimet e furres, duke u bere keshtu nje burim i ri yndyrnash dhe proteinash.