Blogu

Karruba dhe nenproduktet e saj

by 17/02/2015

blogu1 blogu2

Kultivimi i karrubes behet kryesisht ne Itali, ne zonen e Toskanes ku eshte natyralizuar. Kultivohet shume dhe ne Afriken e Veriut, Spanje, Portugali, Greqi e sic duket dhe ne Shqiperi.

Pema e saj arrin ne lartesine deri 10 metra dhe ka nje kurore shume te gjere. Fruti duhet te kaloje gati nje vit per te arritur ne maturim, ka nje shije te embel, pulpa eshte e lengshme,farat shume te forta. Ato shpesh thahen ne peme dhe marrin nje ngjyre te erret, prodhimi i frutave per nje peme te vetme eshte shume i madh. Ka vlera shume te larta ushqyese aq sa popujt e antikitetit i kishin bere pjese te ushqimit te tyre te perditshem.

Karruba ka nje kuader proteinik shume interesant.Ka perberje vitaminike te larte sidomos vitamina te grupit B qe ndihmojne funksionimin e melcise, favorizojne metabolizmin e karbohidrateve dhe sheqernave,si dhe vitamine C vitamine E, K e J.

Karruba perdoret ne industrine ushqimore,kozmetike dhe farmaceutike.Caji qe behet nga fruti perdoret per te kuruar kollen,bronkitin dhe te ftohurin. Shurupi i karrubes eshte nje laksativ shume i mire.

Karruba sidomos ne vitet 80 konsiderohej dhe perdorej si zevendesues i kakaos me ndryshim qe karruba nuk substanca psikoaktive prandaj keshillohet per ata qe per kete arsye nuk mund te hane cokollaten.
Nga perpunimi i frutit marrim miellin e karrubes nga i cili mund te pergatiten biskota dhe embelsira te ndyshme. Nje avantazh i karrubes eshte mungesa e glutenit, qe do te thote se nenproduktet e saj jane nje alternative e shkelqyer per celiaket.

Si zevendesues shume i mire i cokollates fale shijes se saj se embel e te kendshme, perben nje kompromis per ata qe duan te mbahen ne forme duke marre pak kalori e pak yndyra, pa hequr dore gjithsesi nga dicka e embel here pas here.
Gjithashtu, e pasur me vlera ushqyese per shkak te permbajtjes se larte ne fibra rrit sensin e ngopjes. Per kete arsye marrja e saj eshte e keshillueshme ne dietat dobesuese.

Gjithashtu duke qene pa kafeine dhe teobromine qe jane prezente te cokollata, mund te merret dhe nga persona qe vuajne nga alergjite apo intolerancat ndaj ketyre perbereseve.

Shurupi i karrubes perdoret per te aromatizuar shume pjata dhe pije te ndryshme.
Pa sheqer dhe konservante,i pasur ne kalcium eshte ideal si embelsues ne kos, qumesht, pije te ftohta, akullore, drithera mengjesi.

Shurupin e Karrubes ne formatin 250 ml mund ta gjeni prane dyqanit tone.
Ju mirepresim!

Tahini

by 11/02/2015

Tahini eshte nje krem mjat ushqyes i pasur me kalcium dhe proteina, omega 3 dhe omega 6. Keto perberes ofrojne nje mbeshtetje te shkelqyeshme per sistemin kardiovaskular. Pervec shume e shume vitaminave eshte i pasur dhe me sesaminol i afte te luftoje radikalet e lira qe krijohen ne trupin tone. E gjitha merite e farave te susamit nje nga ushqimet qe kane gjithashtu dhe permbajtjen me te madhe te kalciumit nder ushqimet qe vendosim ne tavolinat tona. Per gjithe vlerat e mesiperme eshte gjithashtu shume i perdorur dhe nga vegjetarianet dhe veganet. Duhet thene gjithashtu se tahini eshte shume me i tretshem se sa salca te tjera te pergatitura me baze gjalpi apo majoneze.
Mbetet gjithsesi nje ushqim shume kalorik keshtu qe keshillohet te mos abuzohet.

Perdorimet

Tahini mund te konsumohet i lyer ne buke ose ne kombinim me ushqime te tjera.
Ne Lindjen e Mesme sherbehet ne versionin me hudher dhe limon, bashke me falafelet e famshme, qoftet tipike me perime dhe quinoa. Tahini rri shume mire dhe ne receta te tjera te famshme si hummus me baze qiqrash, nje pure te ftohte patellxhanesh me borzilok etj.

Perdorim tjeter interesant mund te ishte ne pergatitjen e hallvasise ku perberes kyesor eshte pikerisht kremi i suzamit qe perzihet me embelsues natyral dhe pak mjalte. Ne varesi te traditave te gatimit mund te shtohen dhe fistiqe, fruta te thata, vanilje, leng portokalli, uje nga petalet e trendafilit, aroma, kafe, kakao.

Per zonjat qe e kane blere tahinin prane dyqanit tone dhe na kane pyetur per menyrat e perdorimit, do te donim te percillnim se meqenese tahini ka nje permbajtje te plote dhe shije pak te forte, mund ta beni me fluid dhe me te shijshem nese e perdorni si baze kremi. Shtoni hudher te shtypur mire, leng limoni, majdanoz dhe uje dhe i perzieni se bashku. Gjithashtu nje tjeter mikeshe e dyqanit sygjeroi nje kombinim tjeter te vecante, nje perzierje te tahinit me fergesen tone tradicionale .

Mbas hapjes, tahini ruhet ne frigorifer ne kavanoz qelqi. Ka tendence gjithsesi te ndahet. Perziejini mire para se ta sherbeni.
Ju befte mire!

Shurupi i Agaves

by 11/02/2015

Lengu i shurupit te Agaves nxirret nga Agave blu, nje bime e shijshme qe rritet ne shkretetiren e Meksikes. Ka nje kurore gjethesh te pajisura me shume fibra, qe po te priten paraqesin nje strukture xhelatinoze.
Zona ku rregjistrohen kushtet ambientale me te pershtatshme per kultivimin e Agaves jane zona gjeografike e Jaliscos, ne Tekila. Mbas tre viteve te para majat e gjetheve priten, per te pershpejtuar rritjen e per ta lene te maturohet ne 8-11 vjet te tjera, per te perfituar pastaj lengun me te mire te Agaves.
Agave eshte me pak fluid se mjalti por pa shije, ne gjendje te embelsoje 25% me shume se sheqeri i bardhe.
Ne 1981 kanadezi David Jenkins prezantoi nje shkalle referimi standart per te matur lehtesisht fuqine e rritjes se glicemise te cdo sakaridi dhe per ti krahasuar mes tyre si me poshte:

  • Shurupi i Agaves 27
    • Fruktoze 32
    • Laktoze 65
    • Mjalte 83
    • Shurup misri 89
    • Sakaroze 92
    • Glukoze 137

Vlerat e shurupit te Agaves

Lengu i Agaves kryen nje veprim rimineralizues meqenese permban nje sasi te madhe kalciumi, magnezi, potasiumi dhe hekuri.Megjithese eshte i perbere 90% nga fruktozi, ka nje indeks glicemik me te ulet se sheqeret e tjere, madje se dhe vete mjalti.
Kjo do te thote qe shpejtesia me te cilen shurupi i agaves rrit nivelin e glukozes, eshte me e uleta mes embelsuesve natyrale, mbas stevias .Kjo do te thote qe nuk rrit prodhimin e insulines dhe e ben shume te pershtatshem e rekomandueshem per ke vuan nga diabeti .
Per me shume, per permbajtjen e tij te ulet kalorike eshte embelsuesi natyral, ideal per dietat me kalori te uleta, per personat qe duan te ulin kile dhe per femijet duke konsideruar sasine e madhe te elementeve ushqyes dhe te vlefshem qe permban.

Si perdoret shurupi i Agaves

Shurupi i Agaves perdoret si zevendesues i sheqerit ne shume receta. Veganet e perdorin dhe si perdorim te mjaltit. Mund te perdoret gjithashtu per te embelsuar pijet, te ngrohta apo te ftohta si caji sepse tretet shume lehte ne te. Eshte kombinim shume i mire dhe me dritherat e perdorura per mengjes. Ne kuzhine pikerisht per shkat te nivelit te tij te larte embelsues dhe mungeses te shijes, mund te perdoret ne pergatitjen e embelsirave, duke u kujtuar gjithsesi se duhet perdorur me pak se sheqeri i bardhe, meqenese 75 gr shurup agave embelson sa 100 gr sheqer i rafinuar.
Doza e rekomanduar varion nga 6 luge te vogla per femrat, deri ne 9 per burrat ne perdorimet qe permendem me lart. Gjithesesi kur te llogarisni sasine e sheqerit te marre gjate dites, duhet patur kujdes dhe me llojet e tjera te sheqerit qe permban dieta juaj, si lengjet e perpunuara te frutave, embelsirat e ndryshme dhe sheqernave te shtuara ne dieten tuaj.

Produktin Bio te Shurupit te Agaves me ngjyre te lehte dhe ate me te ngjyre te erret, qe eshte me pak i embel dhe me shije me te forte, mund ti gjeni prane dyqanit tone.
Ju mirepresim!

Hamburger me kinoa

by 10/02/2015

E pershtatshme si nje pjate e dyte proteinike, produkti perfundimar eshte shume i shijshem dhe i ushqyeshem per femije dhe te rritur.

Perberesit per rreth 10 hamburger

1 patate
200 gr quinoa (edhe e kuqe apo mikse)
1 qepe e thate
miks erezazh
piper i kuq (opsional)
vaj ulliri ekstra i virgjer
kripe

Zihet kinoa ne 400 gr ne uje te ftohte (sic cilesuar ne postimin per kinoan eshte mire qe kinoa te shpelahet ose lihet ne uje pak perpara). Me zjarr te mesem cojme kinoan ne zierje dhe vazhdojme ta gatuajme derisa te thithet uji. E leme te ftohet.

Vec ne uje te kripur, ziejme pataten dhe e leme te ftohet dhe ate.
Ne nje tigan skuqim qepen me pak vaj ulliri,,shtojme erezat dhe e perziejme mire.Tani hedhim gjithe perberesit ne nje ene dhe i perziejme derisa te arrijme ne nje perberje homogjene dhe te mire perpunueshme.

Me duar te njoma nga uji, ose me ndihmen e formave te posacme te rrumbullaketa, formojme hamburger te dimensioneve te preferuara dhe i shtrime ne tave te mbuluar me leter furre. I leme ne 200 grade, per 10 min nga cdo ane, derisa te marrin ngjyre plotesisht.

Keshilla e recetes. Per nje shije me delikate, rekomandohet qepa e njome ose preshi ne vend te qepes se thate.

Ju befte mire

Pse dëgjojmë kaq shumë për kinoan?

by 06/02/2015

Kinoa cilesohet nga inkasit si “mbreteresha e gjithe farerave”.
Kjo sepse kjo fare ka veti ushqyese vecanerisht te larta duke qene gjithashtu e gjitheperdorshme ne kuzhine.
Me origjine nga Amerika e Jugut, kinoa eshte nje ushqim shume i tretshem, proteik dhe pak kalorik. I adaptueshem per cdo diete ka nje shije delikate qe shkon me shume pergatitje.

Permban fibra dhe minerale si fosfor, magnez, hekur dhe zink. Eshte gjithashtu nje burim i shkelqyer proteinash vegjetale. Ka ne vetvete 9 nga yndyrnat esenciale te nevojshme per funksionimin e organizmit duke na sjelle ne kompleks, nje ekuiliber shume te mire mes proteinave dhe karbohidrateve. Vlerat proteinike jane superiore ndaj atyre te orizit, melit apo grurit.

Kinoa eshte vecanerisht e pershtatshme dhe per celiaket duke qene se eshte totalisht pa gluten.
Mund te perdoret si dritherat e tjere dhe pse nuk eshte nje drith i mirefillte, per te pergatitur supa, per te shoqeruar mish apo sallata.
Eshte nje permbajtes i rendesishem i riboflavines (B2) ne gjendje te reduktoje sulmet e dhimbjes se kokes dhe te favorizoje proceset metabolike te qelizave muskulare dhe cerebrale.

Perdorimet e kinoas

Kinoa rekomandohet te shpelahet para se te procedohet me gatimin e saj. Nese keni mundesi, mund ta lini dhe per nje periudhe te shkurter ne uje per te eliminuar gjurmet e saponines qe permbajne farat e saj. Keshtu farat nuk do te kene aspak shije te hidhur.
Ka tre varietete kryesore te kinoas qe dallohen nga ngjyra e kokrrave te saj te kuqe, te verdha te zeza. Te treja varietetet mund te perdoren per pergatitjen e pjatave si te embla dhe te kripura, duke qene se shija e kinoas kombinohet shume mire me shije te tjera.
Farat e kinoas mundet gjithashtu te bluhen per te pasur nje miell te perdorshem, plotesisht pa gluten.

Farat e kinoas mund te zihen me te pakten dyfishin e ujit sic perdorim per makaronat .
Zierja mund te varioje nga 10 deri ne 15 minuta. Mbas zierjes mund ti hidhet vaj dhe perberes te tjere te preferuar. Jane te shkelqyera kombinimet e quinoas me sallata dhe bishtajore. Mund te perdoren dhe per mbushjen e domateve, specave apo kungujve.
Persa i perket pjatave te embla, kinoa mund te perdoret per pergatitjen e biskotave e kombinuar me fruta te thata si rrush i thate apo lajthi .
Farat e ziera te kinoas mund te shtohen gjithashtu ne mueslin tuaj te mengjesit.
Ne postimet ne vazhdim do percjellim disa receta me kinoan si perberes kryesor te tyre.

Embelsire Buding

by 05/02/2015

Nje buding gati ne disa minuta vetem duke shtuar 3 luge fara Chia ne gjysem gote leng qumesht soie me vanilje ose kakao ose dhe thjesht leng frutash. Shtoni shume pak nga embelsuesi juaj i preferuar, perziejeni mire dhe lereni ne frigorifer per disa ore para se ta servirni.
Sipas deshires mund ti hidhni gjithashtu pudingut tuaj fruta te thata, kakao ose vanilje nese nuk ju ndodhet ne shtepi qumeshti i sygjeruar.

Zevendesues i vezes ne embelsira

Farat e chias jane shume te thjeshta per tu perdorur dhe si zevendesues i vezes ne torta dhe embelsira furre. Eshte e mjaftueshme te perzieni nje luge farash Chia, me tre luge te qumeshtit te preferuar (orizi, soie, bajame etj) dhe te lini te pushoje perzierjen 5 minuta, derisa masa te jete e ngjashme me ate te nje veze te fresket. Te shkelqyera keshtu per nje version me te lehte te tortave mufin, biskotave etj

Sic thame dhe ne postimin tone farat e Chias kur rrine ne leng e dendesojne ate duke krijuar nje mase xhelatinoze.

Regjistrohuni...

… për t’ju informuar mbi çdo risi

Gabim: S’u gjet formular kontaktesh.