
Ne dhe Energjia
”E vetmja menyre per tu rinovuar dhe rinuar, eshte te japim energji te paster”
Joan Miro
Eshte gjithashtu e vertete, qe cdo qelize e trupit tone, ndikohet nga cdo mendim i yni.
Jave te mbare :)!
”E vetmja menyre per tu rinovuar dhe rinuar, eshte te japim energji te paster”
Joan Miro
Eshte gjithashtu e vertete, qe cdo qelize e trupit tone, ndikohet nga cdo mendim i yni.
Jave te mbare :)!
Pergatitja e meposhtme eshte shume e shpejte, e vecante dhe pasurohet nga salca tamari, per te cilen kemi folur ne postimin e meparshem.
Perberesit:
300 gr oriz integral, 2 kunguj, gjysem qepe, nje karrote e vogel, salce tamari dhe ereza.
Pergatitje:
Pergatisim nje pergatitje me qepe dhe karrote te prera holle dhe skuqura pak, deri sa te marrin nje ngjyre te verdhe.
Shtojme kungujt ne feta dhe i shtojme pak tamari (pa i hedhur kripe). Vazhdojme zierjen me kapak te mbyllyr, duke shtuar pak uje nese eshte e nevojshme.
Pas pak minutash kungujt do jene te bute, perzierja shume e shijshme dhe mund tja shtojme si salce orizit te pergatitur vec.
Mbi pjaten e orizit dhe salces me kunguj mund te hidhet mente e fresket, fara bajamesh dhe susami te pjekura dhe te grira, duke perfunduar gatimin perseri me pak tamari.
Ju befte mire :)!
Salcat Shoyu dhe Tamari
Keto dy salca bejne pjese ne disa ushqime qe ne kuzhinen makrobiotike, kane nje efekt te spikatur pozitiv mbi trupin, duke stimuluar aftesine e tij natyrale te rigjenerimit dhe forcimit te shendetit.
Salca e sojes eshte nje salce e lengshme me ngjyre te erret mjaft e shijshme, me baze sojen e verdhe. Merret duke fermentuar ne bute lisi farat e sojes, me kripe dhe ferment. Salsa e sojes eshte mbretereshe ne pjata japoneze dhe kineze si rezultat i fermentimit te sojes fale kojit, nje element shume i vecante.
Me origjine nga Kina perdorej nga murgjit budiste, per ti dhene ushqimeve nje fare arome mishi, meqenese budistet ishin vegjetariane.
Mes vlerave ushqyese bie ne sy dhe nje sasi antioksidantesh 10 here me e larte se ajo e veres se kuqe.
Diferencat mes Tamarit dhe Shoyue-s jane qe tamari ka nje shije me te forte dhe eshte pa gluten, keshtu qe eshte i pershtatshem dhe per personat celiake ndersa shoyu eshte me pak i shijshem dhe delikat, duke paraqitur gjithashtu me pak vlera ushqyese se tamari.
Tamari permban nje shumice fermentesh qe favorizojne tretjen duke rritur sektretimin e lengjeve te stomakut. Forcon per me shume floren bakteriale.Perdoret dhe si integrator ushqimor sepse permban proteina, enzima, vitamina (duket dhe B12) dhe oligoelemente te tjere. Permbajtja e klorurit te sodes 16% e ben nje zevendesues shume te mire te kripes,duke ndihmuar dhe personat qe vuajne nga tensioni i larte.
Sjell gjithashtu ne trup nje efekt tamponues dhe eshte rregullator shume i mire i ekuilibrit acid /alkalin te trupit duke u bere ne kete menyre nje aleat shume i mire i zemres, eneve te gjakut, stomakut.
Shoyu dhe Tamari mund te perdoren ne marinimin e sallatave si dhe per ti dhene shije superave,dritherave, bishtajoreve,perimeve te gjalla ose te ziera ose per te pergatitur perzierje te tjera duke i perzier keto salca me leng xhinxheri, uthull, mjalte etj
Salcen e sojes Tamari bio organike, marre nga fermentim natyral e firmes “Biologic Oils”, mund ta gjeni prane dyqanit tone.
”Eshte mire qe ne jete, ashtu si nje banket, mos cohesh nga tavolina as i etur, as i dehur”.
“Eshte shume e thjeshte: shohim mire vetem me zemer. Cfare eshte vertet e rendesishme, nuk shihet me sy.”
Nje tarte me amarant eshte nje recete shume e shijshme, krokante dhe e lehte. Marmalata e zgjedhur do t’a beje akoma me te vecante.
Pjekja: 30 minuta
Pergatitja: 10 minuta
Perberesit:
– 120 gr di miell amarant
– 120 gr miell orizi
– 80 gr lajthi
– 2 luge sheqer te erret
– 6 luge vaj vegjetal
– 200 ml uje
Pergatitja:
Tarta mund te pergatitet direkt me miell amarant ose duke kaluar farat e amarantit ne mixer e duke e krijuar vete miellin tuaj.
Kalohen ne mixer lajthite dhe sheqeri dhe merret nje brume i bute qe i shtohet miellit te amarantit. Shtohet ne kete pike dhe mielli i orizit.
Shtohet vaji, pergatitet brumi i amarantit me duar dhe shtohet uji per ta bere me te bute. Mbasi brumi behet i bute dhe homogjen lihet te zbutet te pakten gjysem ore.
Ne nje tave me leter furre, shtohet brumi dhe i jepet me duar forma klasike e rrumbullaket. Trashesia e brumit duhet te jete pak e shume homogjene.
Zgjidhni marmalaten e preferuar, (ndoshta dhe te bere ne shtepi) dhe shtroni nje shtrese siper.
Fusni tarten per 30 minuta ne 180°.
Nese ju pelqen me shume shija e marmelates se fresket, mund ta gatuani bazen e tartes me amarant dhe ti hidhni siper marmelaten.
Miellin e amarantit, miellin e orizit si dhe marmelate luleshtrydhesh apo boronice pa sheqer, mund t’i gjeni prane dyqanit tone.
Ju befte mire!
… për t’ju informuar mbi çdo risi
Gabim: S’u gjet formular kontaktesh.